Как неплащането на първия ден е стъпка към пълно отпадане на платения болничен

спринцовка

Как българското правителство нелогично се оправдава за идеята си за неплащането на първия ден от болничния лист?

Предложението на управляващата коалиция ГЕРБ-Обединени патриоти, от 1 януари 2020 г., работодателите вече да не заплащат първия ден от болничния, предизвика широк негативен отзвук.

Това даде повод на агенция БГНЕС да потърси за коментар по темата бившия социален министър Иван Нейков в служебния кабинет на Стефан Софиянски и правителството на Иван Костов.

Иван Нейков е убеден, че проблемът с фалшивите болнични няма да бъде решен по този начин, и, ако днес се приеме да не се плаща първият ден от болничния, то след години може да отпадне въобще заплащането му.

Ето какво сподели той:

Има един интересен психологически момент в тази история. Както виждате – никой не иска да си признае, че го е предложил, което само по себе си означава, че авторите му не са убедени, че ще постигнат тази цел на това решение, а именно – намаляване на фалшивите болнични.

Самото предложение съдържа в себе си доста голяма доза манипулации. Обясненията на управляващите, че по този начин ще помогнат на Националния осигурителен институт (НОИ). Как ще помогнат на НОИ, след като това плащане се прави от работодателя и НОИ няма никакво отношение към този вид плащане? Това е първата невярна теза.

Второто казано от управляващите беше, че гледат различните предложения в социалната сфера в пакет. От една страна се иска увеличаване на минималната пенсия и вероятно като компенсация да не плащаме първия ден от болничния. Едното обаче няма нищо общо с другото. Парите, с които се плащат пенсиите от НОИ идват от друг фонд, който няма общо с парите за болничните. Подобни приказки са манипулации.

Другата манипулация е, че по света е така и беше даден пример със Швеция, където не се плащали по 7 дни. Това не е вярно. Всички хора, които са на трудов договор, им се плаща от първия ден. Изчаквателен период има само за самонаетите в държавата.

Всичко това показва някакъв хаос, някакво объркване сред управляващите. Това може да стане пример в учебника как не се правят промени в социалната сфера. Такава промяна не трябва да се прави на коляно, това не е правилният начин, допълни Нейков.

Попитан как ще коментира уточнението, което министър Горанов направи, че първият ден ще се плаща при злополука или отглеждане на болно дете, Нейков заяви, че осигурителният риск не включва само отглеждането на болно дете, а и гледането на болен член от семейството.

След изразеното възмущение по въпроса от синдикатите, сега се търси междинен вариант, който пак е грешка. На никой от предложилите да не се плаща първият ден от болничния не му е ясно какво представлява осигурителен риск и всичкото това е свързано главно с нежеланието да се упражнява ефективен контрол. А контрол може да се направи. Има различни предложения. Едно от тях е, ако човек си е взел болничен, да бъде задължен да отиде на втори преглед. И ако той потвърди заболяването, тогава първият болничен да се активира. Ако, обаче, отишлият на море не се яви на преглед, този болничен да отпада. Това е само един от възможните начини за лесен, достъпен и ефикасен контрол.

Ние, вместо да търсим такива решения, казваме, че няма да плащаме болничните. “Вие пак си ходете където искате, но като не ви плащаме, няма проблем”, уточни Нейков.

Големият проблем за работодателите, голямата загуба за тях не е плащането на болничен, голямата загуба е, че работникът не е на работа. Затова те трябва да упражняват контрол, само че вместо това, те го прехвърлят на държавата, при условие, че те са потърпевшите от фалшивите болнични.

Това, което трябва да направи държавата, е да разшири възможностите за контрол от страна на работодателите. Но това не се случва, защото държавата отказва да упражнява контрол дали се спазва законодателството й.

Нейков призова държава и работодатели да не наказват истински болните хора, с мотива, че това е мярка срещу хитреците.

Снимка на спринцовка: Ева Урбан