Как ни влияят енергийните напитки

Ето как ни влияе консумацията на енергийни напитки.

Американски учени са опитали да установят, защо съдържащите захар енергийни напитки съществено подобряват физическата издържливост на спортистите, пише агенция БГНЕС.

Специалистите са подготвили напитки, съдържащи или глюкоза, или малтодекстрин – безвкусни въглероди, или обикновена вода, а след това са ги смесили с изкуствени подсладители, за да добият еднакъв вкус. Атлетите преди или по време на бягане са опитвали от едната или другата напитки.

Оказало се е, че спортистите, отпили от напитката с глюкоза и малтодекстрин са изпреварили останалите, които са пили вода. Те са били по-устойчиви на физическото изтощение и са имали по-равномерен пулс, даже ако по тяхната собствена оценка не са полагали особени усилия.

Авторите на експеримента са достигнали до извода, че за тези резултати най-вероятно отговарят определени рецептори в устата, тъй като главната изгода от от въглеродите в спортните напитки се заключава в преките сигнали от вкусовите рецептори на езика към мозъка, а не предоставянето на енергия за работещите мускули.

Допълнителният анализ от мозъчната томография е показал, че глюкозата и малтодекстрина влияят на конккретни области от мозъка, свързани с чувството за възнаграждение и удоволствие. Именно благодарение на този процес на спортистите им се струва, че техните физически усилия са били най-обикновени и незначителни.

Снимка: Tambako the Jaguar