Как се разпространява коронавирус в самолет?

в самолет

Учени разработиха модел за масово разпространение на коронавирус в самолет.

Инженери от университета „Пърдю“ създадоха модел на разпространението на коронавирус в самолет, демонстрирайки как един човек може да зарази всички пътници.

Проучването е направено съвместно с инженери на „Боинг“ с цел определяне на оптималната схема за вентилация на борда на самолета по време на пандемия.

Ръководител на проучването е Кинян Чен, с когото разговаря „Ню Йорк поуст“, чието интервю цитира агенция БГНЕС.

Учените подчертават, че в модела е използван вариант на разпространение на SARS, който е сред трите смъртоносни за човек коронавируси, но той е валиден и за други вирусни инфекции.

При визуализацията се вижда, че в затворено пространство вирусните частици не се разсейват, а рикошират в повърхността на фюзелажа и продължават да циркулират във въздушното пространство на салона.

самолет

При петчасов полет на борда на „Боинг 767“ рискът от заразяване в участък със седем реда седалки е едно към три. На борда на „Боинг 737“ тази вероятност намалява до 1 към 5.

Според експертите, ако вентилационната система, която осигурява циркулация на въздуха, е ниско долу в салона, това може да намали наполовина вероятността от заразяване с вирус.

Снимка: Райън МакГайър; видео: Кинян Чен