Как слънчогледите виждат слънцето?

слънчоглед

Учени анализираха как слънчогледите следват движението на слънцето.

Слънчогледите са известни с това, че следват движението на слънцето. Но как „виждат“ слънцето, за да го следват? Ново изследване на учени от Калифорнийския университет в Дейвис показва, че те използват различен, нов механизъм от този, който се смяташе досега, обяви БТА, цитирайки прессъобщение на университета от 31 октомври 2023 г.

„Това беше голяма изненада за нас“, казва Стейси Хармър, професор по растителна биология във висшето училище и водещ автор на проучването, публикувано в „PLoSBiology“ 31 октомври 2023 г.

Повечето растения проявяват т.нар. фототропизъм – способността им да се развиват, насочени към източник на светлина. Учените предполагат, че хелиотропизмът на слънчогледа – умението да следва слънцето, се основава на същия механизъм, ръководен от молекула, наречена фототропин, и реагира на светлина в синия край на спектъра.

Слънчогледите се въртят според положението на слънцето, като през деня растат малко повече от източната част на стъблата си, а през нощта – това се наблюдава от западната им страна.

При други проучвания на Хармър е установено как този растителен вид използва вътрешния си циркаден часовник в очакване на изгрева на слънцето и координира отварянето на цветчетата при появата на опрашващите насекоми сутрин.

При новото изследване биоложката и екипът й разглеждат кои гени се активират при слънчогледи, отглеждани на закрито в лабораторни условия, и при такива на открито.

На закрито слънчогледите растат, насочени право към светлината, което активира гените, свързани с фототропина. Но при растенията на открито се наблюдава съвсем различен модел на генна експресия. Няма видима разлика във фототропина между едната и другата страна на стъблото, отбелязват учените.

Те все още не са идентифицирали гените, участващи в хелиотропизма. „Изглежда, че сме изключили пътя на фототропина, но не сме открили ясна следа от него“, обяснява Стейси Хармър.

Блокирането на синята, ултравиолетовата, червената или далечната червена светлина не оказва влияние върху реакцията на хелиотропизма. Това означава, че вероятно съществуват множество пътища, които реагират на различни дължини на светлинната вълна за постигане на една и съща цел.

Учените планират в предстоящо изследване да разгледат регулацията на протеините в растенията.

„Слънчогледите се учат бързо. Когато растенията, отглеждани в лабораторни условия са преместени на открито, те започват да следят слънцето още в първия ден“, казва Хармър. „Това поведение е придружено от рязко нарастване на генната експресия от засенчената страна на растението, което не се повтаря през следващите дни. Това предполага, че се случва някакво пренастройване“, отбелязва тя.

Снимка на слънчоглед: Ilo / Pixabay