Как уж здравословна храна разболява?


диетична кола

Австралийски актьор направи филм, в който нагледно показва как за 60 дни тъпченето с рекламирани като здравословни и диетични храни уврежда организма.

Австралийският актьор Деймън Гамо, който е на 38 години, разказа как се е опитал два месеца да консумира само храни, за които производителите твърдят, че са “здравословни” и изтъкват качества като нискомасленост или подходящи за спорт (най-вече напитки). В същото време избягвал сладките удоволствия като шоколад и сладолед.

Но вместо в по-добра форма, мъжът се оказал с излишни килограми и омазняване на черния дроб, както и граничеща с диабет висока захар, съобщи в-к Daily Mail

Пораженията за здравето си след експеримента със “здравословната” храна Гамо обяснява с факта, че нискомаслените продукти са с добавки и повече захар.
Така той консумирал по 30-40 чаени лъжички захар на ден, без да яде нищо, възприемано като сладко – безалкохолни напитки, сладолед, бисквити, бонбони, шоколад.

Цялата захар беше от храни, възприемани като здравословни, каквито родителите често дават на децата си – нискомаслено кисело мляко, блокчета мюсли, зърнени храни и спортни напитки, цитира агенция БТА.

Деймън Гамо засне експеримента си в кино филм – The Sugar Film, освен това написа книга за него. Той разказа, че е шокиран от това колко бързо е получил омазняване на черния дроб заради повишената консумация на захар.

Най-голямата изненада обаче дошла от промяната в настроението му – станал раздразнителен, по-трудно помнел.

Актьорът призова производителите за по-честни етикети на храните, а и самите купувачи да се информират по-добре.

Добрата новина е, че след прекратяването на “здравословния” режим, Деймън Гамо е възвърнал добрата си форма.

Ето и трейлър на филма, както и забавна песен от него:

Снимка: Майк Моцарт

loading...