Как 5G помага за създаването на перфектната бира?

халба бира

Възможно ли да се създаде „перфектната бира“? 5G технологията приема предизвикателството. Как става това?

Бирата е сред от най-популярните алкохолни напитки в света с милиарди почитатели.

„Перфектната бира“ в голяма степен е въпрос на вкус, но модерните технологии може да помогнат в откриването на бира, която да се хареса на възможно най-много хора и да отговори на най-високите изисквания. Предизвикателството да се създаде „перфектната бира“ описва 5Gbg.bg.

Технологичният гигант Nokia обяви началото на нов проект, който се разработва заедно с Технологичния университет на Сидни, Австралия. Той има за цел да „оптимизира процеса по варене и да ни доближи още повече до перфектната бира“, съобщи Total Telecom на 16 май 2022 г.

За целта те са създали първата в света частна 5G дигитална микропивоварна. Тя използва клауд-базиран дигитален двойник на реална пивоварна, която се намира в Техническия университет на Дортмунд, Германия.

5G пивоварната събира и анализира данни по време на целия процес на варене на бирата. Информацията се сравнява с тази на реалната пивоварна и се анализират разликите между нея и клауд версията. По този начин може да се тестват и оптимизират различни идеи и варианти за промени в процеса на варене. Целта – да се постигне възможно най-оптимизирано варене на бира, което да подобри вкусовите качества и да намали използването на ресурси.

„Искаме да покажем принципите на Индустрия 4.0 на местната индустрия, като предложим място за тестове, което да се използва от партньори, за да оптимизират собствените си производствени процеси и да натрупат познания“, казва професор Йохен Дюс, който е директор на Центъра за развитие на производството към Технологичния университет на Сидни.

Разработката е част от Nokia 5G Futures Lab, която е създадена в Технологичния университет на Сидни през 2021 г. Системата използва Nokia FastMile 5G заедно с Nokia Digital Automation Cloud 5G Standalone частна мрежа. Целта на проекта е да покаже множеството възможности, при които клауд технологиите и 5G могат да помогнат за най-различни бизнес цели.

„Лабораторията на Технологичния университет на Сидни е вълнуващо място за разработката и тестване на нови приложения н 5G. В дигиталната микропивоварна показваме как частните 5G мрежи и клауд-базираните технологии могат да помогнат да се оптимизира процесът по варене и да се приближим до перфектната бира“, казва и Томи Уито, президент на Mobile Networks в Nokia.

Снимка на халба с бира: Alexas Fotos / Pixabay