Калкулатор за риска от затлъстяване при бебетата

Калкулатор за риска от затлъстяване при бебетата създаде международен екип от учени.

Тези резултати от работата на екипа, ръководен от Филип Фрогел, и с участието на учени от Кралския лондонски колеж, Англия, и Института “Пастьор” в Лил, Франция, са публикувани в американското списание PLoS One и цитирани от агенциите БГНЕС и АФП.

Екипът е създал на базата на данни, получени при раждането на деца от Финландия, Италия и САЩ, уравнение, позволяващо да се изчисли риска от по-нататъшно затлъстяване на новородените.

Става въпрос за данни, които се получават лесно: индекс на телесната маса на родителите преди забременяването, наддаването на тегло на майката по време на бременността, тегло на бебето при раждането, професия на майката, дали е пушила по време на бременността, брой на децата в семейството.

Уравнението може да бъде открито онлайн ТУК и с него може да се изчисли рискът за секунди. Данните на базата на които е изведена зависимостта, са признати за рискови фактори за детското затлъстяване, но за пръв път те се използват “комбинирано”, за да се прогнозира още от раждането риска от затлъстяване, обяснява проф. Фрогел.

Калкулаторът е използван за 4 000 финландски бебета, родени през 1986 г. и проследени до юношеска възраст, а след това и с 1 500 италиански бебета и 1000 американски бебета, родени през 1980 г.

В Европа затлъстяването засяга между 10% и 25% от децата.

Снимка: Benjamin Earwicker, sxc.hu