Калций и витамин C срещу слънчева алергия


Приемът на калций в комбинация с витамин C помага срещу слънчева алергия, твърдят учените.

Най-новите проучвания показват, че алергията към слънчевите лъчи се дължи на понижени нива на калций в организма, съобщава агенция БГНЕС.

Установено е, че при почти всички видове алергия полезният елемент калций помага. Той регулира функцията на кръвоносните съдове и по този начин облекчава алергичната реакция.

Калцият успокоява симптомите на алергиите, когато се прилага в комбинация с витамин C. Двете вещества намаляват нивото на хормона хистамин, който организмът произвежда в реакция от алергията.

Витамин С може да намали отделянето на хистамин с до 30%, а калцият стабилизира резервните клетки с хистамин. По този начин се намалява отделянето на хормона, който предизвиква алергичната реакция.

Калций и витамин C са смятани за най-добрата комбинация в подготовката за излагане на слънце.

Препоръчително е да се приемат по 600 милиграма калций и 300 милиграма витамин C на ден.

Zdraven.bg препоръчва прием на калций и витамин C от естествени източници. Зеленчуците спанакбрюкселско зеле и броколи, а също цитрусови плодове като портокали и киви, са направо идеални срещу слънчева алергия, защото съдържат във висок процент и двата елемента.

Храни, богати на калций, са мляко и млечни продуктисирене, кашкавал, моркови и целина, бобови храни – особено соя, боб и леща, ядки – най-много в сусам, бадеми, лешници и други, както и в по-малки количества в плодове като грейпфрут, къпини и малини.

С високо съдържание на витамин C са чушки, домати, магданоз, гуава, папая, ягоди, манго, ананас и други.

Снимка: ccharmon

loading...