Жени, които консумират храни бедни на калций, са заплашени от остеопороза и хипертония, сочи изследване на италианския институт Гаетано Пини в Милано.
В изследването са взели участие 825 жени, от тях 35,4% са получавали храни бедни на калций. Лекарите са установили връзка между дефицита на калций и високия риск от хипертония и остеопороза при тези участнички.
Рискът от развитие на хипертония при недостиг на калций в организма е нараствал 1,5 пъти, а на остеопороза – почти два пъти.
Според ревматолози съществува дългосрочна връзка между високото кръвно налягане и намаляването на масата на костната тъкан при възрастните жени в резултат на недостатъчната консумация на калций.
Основният рисков фактор и при двете диагнози, според медиците, е намалялата консумация на млечни храни. А те са един от основните източници на калция. Специалистите препоръчват на представителките на нежния пол да приемат седмично поне 300 мг калций чрез млечните продукти, подчертава агенция БГНЕС.
Снимка: Zdraven.bg