Канабис срещу хронични болки

Пушенето на канабис може да облекчи хроничните невропатични болки и да помогне на страдащите от тях да заспят, посочват учените в ново изследване, публикувано в списанието на Канадската медицинска асоциация.

Пушенето на трева може да подобри и тяхното настроение, посочва екипът от учени, воден от Марк Уеър в университета МакГил в Монреал. 21 участници в изследването са били помолени да пушат марихуана три пъти дневно в продължение на пет дни.

Всеки от участниците в експеримента е страдал от посттравматични или постоперативни невропатични болки.

Единичното поемане на 25 мг канабис с 9,4% съдържание на тетрахидрокарабинол три пъти дневно в продължение на пет дни намалява интензитета на болката, подобрява съня и е било добре понесено от участниците в експеримента“, сочат данните от изследването, цитирани от агенция БГНЕС.

По-слаб вид канабис се е оказал недостатъчно ефективен за облекчаването на болката на пациентите. Не са били открити различия в настроението или качеството на живот при тези случаи. Най-честите странични ефекти след поемане на наркотичното вещество, които се смятат за незначителни, са били главоболие, сухи очи, замаяност, вкочаненост и кашлица, пише dariknews.bg.

Снимка: sxc.hu