Канелата намалява риска от диабет

канела

Включването на канела в хранителния режим намалява риска от диабет при хора в преддиабетно състояние.

Американски учени установиха, че при индивиди в преддиабетно състояние при добавянето на канела при хранене в период от 12 седмици, се подобрява нивото на плазмената глюкоза на гладно и глюкозната толерантност.

Резултатите от изследването са публикувани в специализираното издание Journal of the Endocrine Society на 21 юли 2020 г.

“Нашите технически наблюдения показват, че канелата стабилизира нивото на кръвната захар на наблюдавани доброволци в преддиабетно състояние. Резултатите от нашите опити ни дават основание да проведем по-продължителни и мащабни наблюдения, доколко канелата снижава риска от развиване на диабет от тип-2”, заяви Джулио Ромео, ендокринолог от Центъра за изучаване на диабета “Джослин” в Бостън, САЩ.

По данни на Световната здравна организация около 340 милиона души по света страдат от диабет от тип 1 и 2. Предшественик на диабета е тъй-нареченият метаболитен синдром. Негов главен катализатор са хроничните възпалителни процеси, възникващи в масната тъкан. Изработените от нея молекули променят работата на черния дроб, способстват за натрупването на мазнини и глюкоза в кръвта. Възниква верижна реакция, водеща до диабет и до други неблагоприятни последствия.

Ромео и неговите колеги предположили, че тези процеси могат да бъдат потушени с помощта на канелата – мощен антиоксидант и популярна хранителна добавка. Било установено, че хората, редовно употребяващи канела в храната си, имат необичайно ниски нива на кръвна захар в организма.

Екипът направил експерименти с 50 доброволци в преддиабетно състояние, разделени на две групи. Едната от тях получавала всеки ден хапчета с 500 мг екстракт от канела, а другата – плацебо. В следващите три месеца била наблюдавана чувствителността към инсулина на участниците в експеримент и нивата на глюкоза в кръвта им.

Снимка на канела: Стив Бюйсин