Канелата подобрява паметта

цейлонска канела

Систематично проучване установи благоприятен ефект на канелата върху паметта.

Учени от университета за медицински науки в Бирджан, Иран, са установили благоприятен ефект на канелата за предотвратяване или намаляване на ограниченията в паметта и ученето.

Изследователите са направили мета анализ на общо 2605 предишни проучвания за ефекта на канелата върху когнитивните функции на мозъка, като 40 от тях отговарят на критериите им е са включени в прегледа, събрани през септември 2021 г. от различни бази данни като PubMed, Scopus, Google Scholar и Web of Science.

Сред включените проучвания 33 са In vivo проучвания (т.е. разглежда се влиянието върху целия жив организъм), пет са In vitro (т.е. медицински процедури, тестове и експерименти, които изследователите извършват извън жив организъм) и две клинични проучвания.

Изследователите извличат данни, свързани с всички тези проучвания, включително техния автор, година на публикуване, вид използвана канела, изследваната популация и размери на пробите, използвани дози канела или нейните биоактивни компоненти, пол и възраст на участниците, продължителност и метод потребление и получените резултати. След това те оцениха качеството и надеждността на проучванията, като разгледаха техния дизайн, размер на извадката, критерии за включване и други методологични аспекти.

„Изследванията инвиво сочат, че използването на канела или на компонентите й като евгенол, канелен алдехид и канелена киселина могат да променят в положителна посока конгитивната функция“, пишат авторите Самане Наки, Алиреза Кошки и екипът им. Те са установили, че проучванията ин витро указват, че добавянето на канела или на канелен алдехид в клетъчна среда намалява натрупването на тау и амилоид, които се свързват с развитието на болестта на Алцхаймер, и повишават жизнеспособността на клетките.

От двете клинични проучвания, анализирани от изследователите, едното е проведено върху юноши, а другото върху възрастни в преддиабетно състояние, които са на 60 години или по-млади. Първото проучване помоли юношите да дъвчат дъвка с канела, докато второто помоли участниците да ядат 2 грама канела върху бял хляб. Проучването при младежите дава положителни резултати, което предполага, че дъвченето на дъвка с канела подобрява функцията на паметта и намалява тревожността. За разлика от това, клиничното проучване при възрастни в преддиабетно състояние не открива значителни промени в когнитивната функция след консумация на канела.

Освен уникалния си вкус, канелата може да има и други полезни свойства за хората. Например, проучванията показват, че канелата има противовъзпалителни, антиоксидантни и противоракови свойства и може също да засили имунната система.

Някои изследвания също показват, че неговите биоактивни съединения могат да стимулират мозъчната функция, особено паметта и ученето. И все пак валидността на тези открития все още предстои да бъде установена със сигурност. Противовъзпалителните, противоракови и антиоксидантни свойства на канелата са установявани в други изследвания.

„Повечето проучвания съобщават, че канелата може да бъде полезна за предотвратяване и намаляване на увреждането на когнитивната функция“, пишат изследователите в своята статия.

Резултатите от мета анализа върху канелата и действието й върху мозъка са публикувани в специализираното издание „Nutritional Neuroscience“ на 18 януари 2023 г.

Като цяло систематичният преглед на Наки, Кошки и техните колеги предполага, че канелата и някои от нейните активни компоненти могат да имат положителен ефект върху функционирането на човешкия мозък, повишавайки паметта и ученето. В бъдеще този преглед може да вдъхнови други екипи от изследователи да проучат допълнително въздействието на канелата върху мозъка, което потенциално би могло да насърчи употребата й за запазване на мозъчната функция и забавяне на когнитивните увреждания.

Можете да прочетете и коя е истинската канела ТУК.

Снимка на цейлонска канела: Gokalp Iscan / Pixabay