Канела за имунитет

канела

Доброто здраве е и с аромат на канела, не само с дъх на чесън, твърдят учените.

Популярната подправка канела много хора прибавят за вкус към баница с тиква, кафе или горещ шоколад. Тя е богата на калций, фибри, желязо, флаваноли, манган, както и някои мощни антиоксиданти.

Учените откриха още едно позитивно влияние на ароматната подправка върху човешкия организъм.

Една супена лъжица канела може да дезактивира вируси, преди да са заразили човешкия организъм, сочат резултатите от научно изследване върху екстракти от растения и ефекта от тях върху патогени, предаде агенция ЮПИ.

Учени тествали вируса Phi X, за да установят дали се поддава на ефекта от сайгонска и цейлонска канела, както и на този от лук, чесън, мента, какао, испанския шафран.

Phi X е сходен с вирусите, които заразяват животни и хора. Оказало се, че в лабораторни тестове канелата дезактивира 99,9% от вируса, докато другите екстракти нямат никакъв ефект.

Получените резултати потвърждават виждането, че хранителен режим, който включва една-две супени лъжици канела дневно, може да е ефикасен за унищожаване на вируси, които причиняват настинка, грип, дори херпес, и за предотвратяване на риска от заразяване с тези вируси, заяви д-р Милтън Шифенбауер от университета Пейс в Ню Йорк, цитиран от агенция БТА.

Сходствата между използваните за тестове бактериофаги и вирусите, които заразяват животни, доказват, че заключенията ни са правилни, отбелязаха учените.
Резултатите от изследването бяха представени на 115-тата годишна конференция на Американското дружество по микробиология, която се състоя в Ню Орлеанс, Луизина, САЩ, в периода 30 май – 2 юни 2015 г., както и в съобщение за медиите.

В заключение изследователите пишат: Екстрактът от канела е мощен антивирусен агент. Докато белият чай и полифенолите от белия чай деактивират вирусите и унищожават бактериите, екстрактите от канела нямат антибактериален ефект. Въз основа на предишни изображения с електронен микроскоп, ние твърдим, че деактивирането на вируса се дължи на разграждането на вирусния капсид. Въпреки че денактивирането на вирусите е проведено с бактериофаги (системен модел), нашите резултати предполагат, че екстрактът от канела може да има антивирусен ефект върху човешките патогенни вируси. Инактивирането на бактериофага Φх174, което е подобно на животинските вируси без опашка, оправдава това убеждение.

Zdraven.bg припомня предишни проучвания на учените, които доказват, че канела предотвратява Алцхаймер, а екстракт от канела помага както срещу инфаркт и диабет, така и срещу целулит и е подправка, която подмладява. Препърчваме да хапвате мед с канела за повече здраве. Но се убедете, че купувате истинска канела.

Снимка: cinnamonvogue.com