Канела срещу рак

канела

Експерти установиха, че съединение в подправката канела помага в борбата срещу рак на дебелото черво.

Изследователи от университета на Аризона в САЩ са установили, че канеленият алдехид, което е съединението, придаващо на канелата специфичен аромат и вкус, може да се справи с рак на дебелото черво, съобщи индийската медия Zee News, цитирана от агенция БТА.

Учените са извършили изследване върху мишки. Те са добавили канеления алдехид към храната на гризачите. Специалистите са установили, че компонентът от канелата предпазва мишките от рак на дебелото черво.

Благодарение на канеления алдехид клетките, подложени на въздействието на канцерогена, са успели да неутрализират токсичните вещества и да се възстановят.

Експертите планират в бъдеще да установят дали самата канела може да се пребори с рака, а не само отделен неин компонент. Ако отговорът е положителен, клиничните изследвания върху хора могат да започнат в много близко бъдеще.

Zdraven.bg припомня, че предишни изследвания са показали, че за превенция на рак на дебелото черво успешно помагат спорт, ябълки, банани, лук, морски храни, както и орехи, зърнени храни, къри, малини и червено вино.

Снимка: trophygeek