Канцерогените в обработеното месо

Американски медици от Университета на Канзас анализираха съдържанието на канцерогени в различни видове обработено месо.

Беконът, пилето на грил и най-вече пилешката кожа съдържат най-много съединения, които водят до рак, твърдят учените.

Лекарите са анализирали състава на готовите за консумация месни продукти, за да определят нивото в тях на хетероциклични амини или вещества, наречени под наименованието HCAs. Това са канцерогенни съединения, които се съдържат в пърженото месо и други продукти, приготвени на висока температура.

Хората, които консумират голямо количество месни продукти с канцерогени HCAs, са застрашени от рак на стомаха, дебелото черво и млечните жлези.

Готовите за консумация месни продукти, включително птичето месо или продукти, които изискват допълнително приготвяне, са богати на вредни съединения. По-рано учените установиха, че добавянето на определени подправки и сосове преди приготвянето може да намали съдържанието на HCAs в пърженото месо, припомня агенция БГНЕС.

Изследователите се концентрираха върху няколко вида готови за консумация местни продукти: хотдог, говеждо, свинско, кренвирши, деликатеси, шунка, бекон, пиле на грил и пуешко. Консумацията на тези много разпространени месни продукти през последните години нарасна много заради лесния и удобен начин на приготвяне. Месото е било приготвяне в микровълнова печка или обикновена печка, след което е изследвана концентрацията на 5 различни типа HCAs в продуктите.

Най-малко опасни канцерогени от изследваните месни храни се съдържат в хотдога, докато беконът и пилето на грил съдържат всичките пет опасни типа HCAs.

Снимка: sxc.hu