Канчета вместо пластмасови чаши в детските градини

канчета

Предвижда се пластмасовите чаши в детските градини да се заменят с метални.

Да се заменят пластмасовите чаши за еднократна употреба в детските градини с метални. Това предлагат от Обществения център за околна среда и устойчиво развитие във Варна. В проекта вече са се включили 8 детски заведения в страната.

Ползването на иноксови чаши ще спомогне за опазване на околната среда, а освен това ще предпази здравето на децата, твърдят от обществения център.

Ако на един млад човек още от ранна детска възраст му създадеш навик, че пие и хвърля, как после като голям ще му обясняваме, че трябва да опазва околната среда, като ползва чаши за постоянна употреба?, каза Илиян Илиев от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие пред БНТ.

Родители обаче се притесняват, че с иноксовите чаши е възможно да падне нивото на хигиената в градините, защото няма да има кой да мие съдовете след всяко пиене.

Все пак в детските градини има стерилизатори, така че чашите след употреба могат да се стерилизират. Дали след всяко пиене или веднъж на ден. Ние предлагаме тези чаши да са брандирани със знаци, така че детето да си я разпознава, разяснява Илиев.

Според Илиян Илиев, хората започват да осъзнават проблема с вредата от ежедневната употреба на пластмасови чаши и прибори в бита.

Излязоха данни за това, че пластмасите съдържат канцерогенни вещества, които влияят на здравето… Разнасят се из цялата планета, така че е трудно да опазим някое място чисто, ако продължаваме по този начин, припомня той.

Иноксовите чаши не носят вреда за здравето на човека, нито за природата. От Обществения център във Варна са внесли предложенията си за замяна на чашите в детските градини в здравното и в еко министерството.

Zdraven.bg припомня, че в детските градини в България пред 1989 г. се използваха метални съдове, а не пластмасови.

Снимка на цветни канчета: Майкъл Поджър