Карамфилът е най-мощният антиоксидант сред подправките


карамфил

Сред подправките карамфилът е най-мощният антиоксидант.

Причината полезният карамфил да е най-мощният антиоксидант сред подправките е, че съдържа голямо количество фенолни вещества. Това са открили учени от университета Мигел Ернандес в Испания.

Карамфилът има най-висок капацитет да отделя водород, да намалява процесите, свързани с отделянето на свободни радикали, освен това може да редуцира нивата на желязото. Изследването е публикувано в списанието Flavour and Fragrance Journal.

Подправката карамфил е всъщност ароматичните сушени цветни пъпки на едно дърво от семейство Myrtaceae. Използва се традиционно в индийската кухню, китайската кухня, мексиканската кухня, а оттам – и навсякъде по света.

Карамфилът е познат в народната медицина в Индия, Китай и Тибет, както и при различни билколечения. В модената медицина се използва като съставка за болкоуспокояващо в зъболечението. Използва се също като лекарствено средство, което увеличава солната киселина в стомаха и укрепва перисталтиката, пише wikipedia.org.

Карамфилът може да замести синтетичните антиоксиданти, които сега се използват от производителите, за да осигурят по-дълга трайност на храните, подчертава health.bg.

Снимка: Tijmen Van Dobbenburgh