Каране на велосипед помага срещу диабет

Каране на велосипед помага срещу диабет, твърдят учените.

Хората, които правят кратки велокросове по три пъти в седмицата, е много по-малко вероятно да се разболеят от диабет тип 2, показва ново изследване.

Учените все по-често дават доказателства, че спортът, упражняван редовно, макар и за клатко на ден, намалява рисковете от рак и диабет, а и много други заболявания.

Учени от университета в Бат във Великобритания поискали от доброволци да правят два 20-секундни велокроса три пъти на седмица.

След шест седмици учените установили подобряване с 28% на инсулиновата им функция.

Диабет от втори тип възниква, когато нивата на кръвната захар достигнат до опасно високи стойности заради намалената инсулинова функция, често предизвикана от заседналия начин на живот, отбелязва агенция БГНЕС.

Заболяването може да причини усложнения за сърцето, бъбреците, очите и краката, които може да са опасни за живота. Редовните упражнения помагат да поддържат ниски нива на кръвната захар, но забързаният начин на живот и липсата на мотивация са причина 66% от хората да не изпълняват препоръчваните 30 минути умерена физическа дейност пет пъти в седмицата.

Карането на колело може да не е най-подходящи за смъкване на килограми, тъй като велоспринтовете са много кратки, за да изгорят прекалено калории, но те подобряват общото физическо състояние на хората, установили още изследователите.

Снимка: Zylenia

Zdraven.bg представя за доброто настроение на всички специална селекция с песни, в чийто видеоклипове се спортува: