Карантината в Европа е спасила над 3 милиона живота

коронавирус

Масовата карантина в Европа е спасила над 3 милиона души от смърт, показва математически модел на британски учени.

Група учени в лондонския Импириъл колидж публикуваха модел, който показва, че наложените от държавите в Европа строги мерки срещу разпространението на коронавируса, са спасили милиони човешки животи.

Изследването проучва данните от 11 държави в Европа – Австрия, Белгия, Великобритания, Германия, Дания, Италия, Испания, Норвегия, Франция, Швеция и Швейцария, от въвеждането на рестрикциите за ограничаване на пандемията до 4 май 2020 г. През този период в посочените държави от COVID-19 са починали около 130 хиляди души.

Моделът на изследователите сочи, че ако не бяха взети масовите предпазни мерки, жертвите щяха да са 3.2 милиона. А това означава спасени живота на около 3.1 милиона души, включително 690 хиляди във Франция, 630 хиляди в Италия и 470 хиляди във Великобритания. Изследването е пореведено от същите учени, които насочиха на британското правителство към въвеждането на ограничителни мерки.

“Карантината предотврати милиони смъртни случаи. Щеше да е истинска трагедия.”, казва доктор Сет Флаксман от Импириъл колидж, цитиран от агенция BBC на 8 юни 2020 г.

Техните уравнения отчетоха няколко предположения, които ще повлияят върху числата.

Те предполагат, че никой не би променил поведението си в отговор на заплахата от Ковид-19 без задължителна карантина – и че болниците няма да бъдат пренаселени в резултат на скок на смъртните случаи, което почти се случи в някои страни.

Моделът предполага също, че ако нямаше въведена задължителна карантита, заразата вече щеше да е почти отминала, но и мног оповече хора щяха д аса се заразили. Ако нямаше въведена карантина, около 70% от населението на Великобритания щеше да е заразено с коронавирус. Това би довело до формирането на групов имунитет и нямаше да има повече заразени. Но тогава в Европа щеше да има над 15 милиона инфектирани, сочат техните числа.

В същото проучване, обаче, експертите предупреждават, че малкия брой на хората, изградили имунитет, предполага, че „още сме в началото на пандемията“. „Твърденията, че вичко вече е отминало, съвсем не са верни“, казва д-р Флаксман.

Според изследователите, сега заразени са около 4% от хората в 11-те изследвани страни. А свалянето на противоепидемичните мерки вероятно ще доведе до нов пик на болестта на много места.

“Има реален риск мобилността на хората да доведе до втора вълна съвсем скоро. Може би дори в рамките на месец или два.”, казва доктор Самир Бат, участвал в изследването.

Докладът, озаглавен “Определяне на ефекта от нефармацефтичните интервенции върху Ковид-19 в Европа”, е публикуван в списание Nature на 8 юни 2020 г.

Паралелно проучване на учени от Университета на Калифорния също се анализира влиянието на задължителната карантни мерки, въведени в Китай, Иран, Франция, Южна Корея и САЩ. В техния доклад, озаглавен “Ефектът от широкомащабни политики срещу заразяване върху пандемията COVID-19”, също публикуван в списание Nature на 8 юни 2020 г., се посочва, че ако нямаше задължителна карантина там, заразените щяха да бъдат над 530 милиона души.

Илюстрация: Герд Алтман