Карфиол и броколи за добро храносмилане

карфиол и броколи

Карфиол и броколи поддържат здрава храносмилателната система.

Ежедневната порция карфиол, броколи или зеле може да предотврати много здравословни проблеми – от артрит до сърдечни болести, като поддържа храносмилателната система здрава.

Учени от университета на Пенсилвания, САЩ, установиха, че мишките, получавали към храната си броколи, се справят по-добре с храносмилателните проблеми, като колит или пропускливи черва.

Вероятно това се дължи на съединение, което се разгражда в стомаха. Получените вещества активират рецептор, наричан арилов въглеводород. Той поддържа здрави вътрешностите, лигавицата им и бариерната функция. Силната бариера предпазва червата от токсини и патогени, като в същото време позволява усвояването на полезните съставки.

Здравите черва намаляват риска от възпаления, а оттам и от болести като артрит и сърдечни проблеми.

Количеството броколи, давано на мишките в изследването, е било 15 процента от дневната им храна. Когато това бъде приравнено към човешки порцион, се получават три и половина чаши броколи или карфиол.

За повечето хора това количество е неприемливо, но според ръководителят на изследването Гари Пърдю и дори и една чаша карфиол и броколи ще даде добър резултат, цитира агенция БТА.

Кръстоцветните зеленчуци, сред които са броколи, карфиол, зеле, спанак, са богати и на витамин К, който е важен за сърцето.

Снимка: Ела