Карфиол и броколи срещу инфекция от паразит

карфиол и броколи

Кръстоцветни зеленчуци като броколи, карфиол и зеле, съдържащи индоли, помагат срещу хронични инфекции от паразита Cryptosporidium.

Изследователи от Института „Francis Crick“ съобщиха, че някои храни и хранителни добавки, съдържащи индоли, предпазват от хронична инфекция, причинена от паразита Cryptosporidium.

Тази хронична инфекция е често срещана при деца под двегодишна възраст и при ниска хигиена и води до диария.

Cryptosporidium е паразит, който инфектира и уврежда тънките черва. Това е една от водещите причини за смъртни случаи при деца, свързани с диария, и се свързва с недохранване и забавяне на растежа. Cryptosporidium също е често срещана инфекция при хора с отслабена имунна система.

Предишно проучване, при което доброволци са били изложени на Cryptosporidium, показва, че хората с по-високи нива на индоли във фекалиите са устойчиви на инфекцията. Индолите са молекули, за които е известно, че активират рецептора за ароматни въглеводороди (AHR), който поддържа защитната функция на червата, кожата и белите дробове.

При новите експерименти изследователите излагат мишки на паразита и наблюдават, че инфекцията предизвиква увеличаване на имунните клетки в чревния епител (слой от клетки, покриващи червата), които са част от първата линия на защита. Когато тези CD8+ Т-клетки са прехвърлени на мишки с отслабена имунна система, способността на гризачите да се борят с криптоспоридиите се повишава.

Това е важно за хората, тъй като по-голямата част от животозастрашаващите инфекции с Cryptosporidium възникват през първата година от живота на детето. Учените сега проучват в Индия въздействието от даването на индолови добавки на кърмещи майки за предаване на защита на техните деца.

Адам Сатериале, ръководител на групата на лабораторията за изследване на Cryptosporidium в „Crick“, каза: „Cryptosporidium причинява тежко заболяване, което може да бъде фатално, а децата, които са недохранени, често получават повтарящи се инфекции. Добавките с индол могат лесно да се добавят към терапевтични хранителни формули, давани на хора, където Cryptosporidium е разпространен, и ние сме много развълнувани, че се продължават изследванията за потенциала на тази интервенция в новата си роля.

Гита Щокингер, ръководител на групата на AHR Immunity Laboratory в Crick, каза: „Чрез комбинирането на експертния опит на нашите две лаборатории успяхме да покажем, че AHR е от решаващо значение за активирането на имунен отговор срещу Cryptosporidium, което може да е така и в други видове чревни патогени.

„Нашето проучване доказва, че хранителни молекули, които активират AHR, като индол-3-карбинол, могат да се използват за спиране на порочен кръг от хронични инфекции от Cryptosporidium и могат да предпазят малките деца от заболяване на първо място, ако се дават на кърмещи майки.“

Индол-3-карбинолът идва от вещество, наречено глюкобрасицин, което се съдържа в кръстоцветни зеленчуци като броколи, карфиол и зеле.

Проучването е публикувано в списание „Cell Host & Microbe“ на 4 декември 2023 г.

Снинмка на карфиол и броколи: Couleur / Pixabay