Кафето е полезно за мозъка на жените, но не и на мъжете

жена с кафе

Невероятно, но факт: Кафето е полезно за мозъка на жените, но не и на мъжете!

Пиенето на кафе подобрява мозъчната дейност на жените в стресови ситуации, но вреди на мъжете, сочи научно изследване.

Капучиното или еспресото подобряват представянето на жените, когато работят с други хора, но същите питиета са вредни за паметта на мъжете и забавят вземането на решения.

Психоложката д-р Линдзи Сейнт Клеър от университета в Бристол, Великобритания, изследвала 64 мъже и жени, които били разпределени по двойки, всяка от които съставена от представители на един и същи пол.

Всяка двойка трябвало да извърши определен брой задачи, сред които да проведе преговори, да нареди пъзели и да реши задачи, целящи да проверят паметта на участниците.

След това те трябвало да направят публични презентации, свързани със задачите им. Единият човек в двойката трябвало да изпие чаша кафе без кофеин, а другият – с високо съдържание на кофеин.

Учените установили, че представянето на мъжете на тестовете за проверка на паметта “значително се влошавали” след изпиването на чаша кафе с кофеин.

Освен това мъжете се нуждаели от 20 секунди повече, за да наредят пъзлите спрямо тези, които пиели кафе без кофеин. Жените обаче нареждали пъзлите със 100 секунди по-бързо, ако преди това са изпили кафе с кофеин.

Предишни изследвания показаха, че кафето предпазва от диабет, Алцхаймер, проблеми с черния дроб и подагра, припомня агенция БГНЕС.

Поздравяваме всички почитатели на кофеиновата напитка със специална колекция от видео клипове и песни за кафе:

Снимка: Миня Миня