Кафето като антиоксидант

кафе

Зелените, неизпечени зърна кафе са с високо съдържание на полифеноли – естествените антиоксиданти в любомата на много кофеинова напитка.

Полифенолите притежават два пъти по силен антиоксидантен ефект от зеления чай или екстракта от гроздовите семки. Антикосидантите спомагат в борбата  със свободните радикали, което е една от причините за стареенето на клетките. Затова и високото съдържание на полифеноли в кафето го превръщат във важна част от здравословния начин на живот.

Полифенолите са една от най-многобройните и широко разпространени групи вещества в растителния свят. До момента са познати повече от 8000 вида, като няколко стотин от тях често присъстват в дневното ни меню.

Напитки, произлизащи от растенията, каквото е кафето, се грижат да доставят неообходимото количество полифеноли за нашия организъм. Те съдействат също и за изгарянето на повече липиди (мазнини) в сравнение с въглехидратите, свързани с натрупването на мускулна умора, особено при спортисти. Всички знаем как чаша кафе осезаемо повишава физическите ни възможности, помага за намаляване на умората, като същевременно стимулира ума и подобрява концентрацията.

Кафето е един от най-изследваните продукти в човешката история. Проучване, направено от изследователи от Калифорнийския университет, Сан Диего (UCSD), САЩ, доказва, че високото съдържание на антиоксиданти в кофеиновата напитка може да намали абсорбирането на глюкозата и така да помогне за предпазването на организма от Диабет тип 2.

Изследвания, представени тази година на конгреса на Европейското общество по кардиология в Стокхолм през 2010 г. разкриват, че умерената ежедневна консумация на кафе допринася да се съхрани еластичността на артериите в напреднала възраст. Една-две чашки кафе съхраняват еластичността на кръвоносните съдове дори у хората с високо кръвно налягане, пише actualno.com.

Друго проучване на американската асоциация за изучаване на чернодробните заболявания (AASLD) в Сан Франциско разкрива, че консумацията на 2 до 3 чаши кафе на ден се свързва с 31 до 44% намален риск от рак на черния дроб. Причината за това се крие предимно в голямото количество полифеноли (включително хлорогенна киселина) и хранителни влакнини (фибри), съдържащи се в кафето.

Zdraven.bg поздравява всички със специална селекция от видеоклипове и песни за кафе:

Снимка: Алексей Лисовски