Кафето намалява бюста, но и риска от рак на гърдата

жена с кафе

Кафето намалява бюста, но и риска от рак на гърдата, твърдят експерти.

Проучване направено в Швеция показва, че жените които пият много кафе имат по-малки гърди, но и понижен риск от рак на гърдата.

Половината от жените участвали в изследването имат ген, който свързва пиенето на кафе с големината на бюста.

Пиенето на кафе може да влияе на големината на гърдите, казва Хелън Йенгстрон, професор по онкология към университета Лунд.

Жените със средно телосложение, а с големи твърди имат по-повече млечни жлези и по-голям риск от заболяване рак на гърдата.

Изследването, в което участвали 269 здраве жени в Швеция, показало, че съществува връзка между пиенето на кафе и големината на бюста. Резултатите от него са публикувани в изданието British Journal of Cancer.

Предишно кохортно изследване, продължило 22 години, показало, че жените след менопауза, които консумират повече кафе, т.е пият поне три чаши кафе на ден, рискът от рак на гърдата леко намалява. Резултатите от това проучване са публикувани в международното издание International Journal of Cancer, а авторите му препоръчват допълнителни изследвание, за да се открие пряка връзка между пиенето на кафе и намляването на риска от рак на гърдата.

Zdraven.bg поздравява всички любители на кофеиновата напитка със специална селекция от видео клипове и песни за кафе:

Снимка: Патрик Кенеди