Кафе намалява риска от диабет тип 2

кафе

Пиенето на кафе намалява риска от диабет тип 2, обявиха експерти.

Китайски учени доказаха отново резултати от изследвания на свои английски  и бразилски колеги, че кафето намалява риска от диабет.

Кофеиновата напитка притежава три съставки, които могат да блокират токсичното натрупване на протеини, което причинява заболяването.

Диабет от втори тип се появява, когато произвежданият инсулин в тялото не е достатъчен за нормалното му функциониране, но било установено, че екстракти от кафето предпазват произвеждащите инсулин клетки от унищожаване. Учените смятат, че екстрактите от кафе – кофеин, кафеена киселина и хлорогенова киселина могат да помогнат в разработването на по-ефективно лечение на диабет.

Ние установихме, че три основни съставки на кафето могат да предотвратят токсичния процес и това може би обяснява защо пиенето на кафе се свързва с намаляването на опасността от диабет от втори тип, заяви ръководителят на изследването Кун Хуан от университета Хуачжун.

Всички компоненти се отразили положително по време на лабораторни изследвания, но кофеинът имал най-малък ефект от трите съставки. Поради това според Хуан безкофеиновото кафе е по-ефективно от обичайното.

В кафето без кофеин процентът на съдържание на кафеена киселина и на хлорогенова киселина е дори по-висок от обикновеното кафе, а нивото на кофеин е значително по-малко, допълни Хуан, цитиран от агенция БГНЕС.

Новото изследване потвърждава резултатите от предишни изследвания, според които хората, пиещи по четири или повече чаши кафе на ден намаляват с 50% опасността да се разболеят от диабет от втори тип.

Zdraven.bg поздравява всички почитатели на кофеиновата напитка със специална селекция от видео клипове и песни за кафе:

Снимка: Карлос Сийеро