Кафето носи повече ползи, отколкото вреди

чаша кафе

Пиенето на три кафета на ден без захар носи повече ползи, отколкото вреди за здравето.

Пиенето на три до четири чаши кафе на ден може да донесе повече ползи, отколкото вреди за здравето. Сред тях са намален риск от преждевременна смърт и сърдечни заболявания в сравнение с хората, които не консумират кофеиновата напитка.

Това показва проучване на британски учени, чиито резултати са публикувани в статия в специализираното медицинско издание BMJ British Medical Journal.

Изследователите, които са анализирали данни от 201 предишни изследвания, също така са установили, че консумацията на кафе се свързва с по-нисък риск от развитие на диабет, болести на черния дроб, деменция и някои видове рак.

Максимална полза за здравето може да бъде извлечена, ако се приемат между три и четири чаши кафе на ден. Изключение правят само бременните жени или тези, които имат завишен риск от счупвания на кости.

Пиенето на кафе изглежда безопасно в рамките на традиционните модели на консумация, заключават изследователите от екипа на експерта Робин Пул от Университета в Саутхемптън, Англия.

Според авторите на проучването докато пиенето на до три чаши кафе на ден намалява риска от преждевременна смърт като цяло, в сравнение с неконсумиращите, превишаването на това количество не носи вреди на организма, но при него полезните ефекти намаляват.

Кафето се свързва с намален риск от няколко вида рак, включително рак на гърдата, рак на простатата, рак на ендометриума, рак на кожата и рак на черния дроб, както и диабет тип 2, камъни в жлъчката и подагра. Най-положителен е ефектът на кафето при състояния на черния дроб като цироза.

Въпреки своите заключения, екипът на Пул предупреждава, че заради естеството на тяхното проучване – което включва предимно данни от наблюдения, не могат да бъдат направени категорични заключения. Те обаче посочват, че техните открития потвърждават вече известни изводи за приема на кафе, пише агенция БГНЕС.

В допълнителен материал, написан от проф. Елисео Гулар от Училището за обществено здраве Johns Hopkins Bloomberg в Мериленд, САЩ, се подчертава, че кафето е полезно, но не и приемът на захар и сладки с него. Авторът се аргументира с доказателствата, че консумацията на рафинирана захар води до нездравословно напълняване.

Затова не консумирайте кафето със захар и други сладки продукти, защото повече ще си навредите.

Zdraven.bg поздравява всички почитатели на кофеиновата напитка със специална селекция от видео клипове и песни за кафе:

Снимка на чаша с кафе: Сам Хоузит