Кафето помага на сърцето

кафе на зърна

Кафето защитава сърцето от увреждания.

Редовно пиене на кафе защитава клетките на сърдечно-съдовата система от увреждания.

Учени от университета Хайнрих Хайне и института Лайбниц за медицински изследвания на околната среда в Дюселдорф, Германия, откриха, че кофеинът спомага за активизирането на белтъка p27, който се съдържа в митохондриите на основните типове клетки на сърцето. В резултат се задейства процес, който подобрява функциите на ендотелиалните клетки, които заздравяват вътрешната повърхност на кръвоносните съдове.

Според учените този ефект се постига, след като в организма постъпва достатъчно количество кофеин – при хората се равнява на концентрацията от 4 чаши кафе.

Специалистите посочват, че защитното действие на веществото за сърцето се наблюдавало при такива заболявания като диабет, затлъстяване, а също при възрастови изменени.

Учените подчертават, че получените изводи може да се използват както при съставянето на обща терапевтична стратегия, така и като допълнителен диетичен фактор за възрастни хора.

Резултатите ни показват нов начин на действие на кофеина, който насърчава защитата и възобновяването на сърдечния мускул чрез действието на митохондриалния р27. Тези резултати трябва да доведат до по-добри стратегии за предпазване на сърдечния мускул от увреждане, включително разглеждането на консумацията на кафе или кофеина като допълнителен хранителен фактор при възрастните хора. Освен това подобряването на митохондриалния р27 може да служи като потенциална терапевтична стратегия не само при сърдечно-съдови заболявания, но и за общо подобряване на здравето, казва Джудит Хенделер от изследователския екип за изданието MedicalXpress.

Резултатите от проучването на германските изследователи е публикувано в изданието PLOS Biology.

Предишни изследвания показват също подобни изводи за ползата на сърцето върху кафето. През 2010 г. на 50-тата годишна конференция на Американската сърдечна асоциация в Сан Фанциско, САЩ, беше съобщено, че любителите на кафе по-рядко страдат от аритмия или проблеми с пулса в сравнение с хората, които не пият кафе. През 2015 г. учени от Южна Корея обявиха, че хората, които пият от 3 до 5 чаши кафе на ден може би са по-малко застрашени от запушване на артериите.

Zdraven.bg поздравява всички почитатели на кофеиновата напитка със специална селекция от видео клипове и песни за кафе:

Снимка на кафе на зърна: Couleur