Кафе предпазва жените от депресия

кафе

Кафе предпазва жените от депресия, твърдят експерти.

Повишаващият настроението ефект след пиенето на кафе може да продължи много по-дълго от смятаното до момента, установиха американски учени.

Изследователите открили, че жените, които пият по четири и повече чаши кафе на ден е пет пъти по-малко вероятно да страдат от депресия. А тези, които пият между две и три чаши, намаляват опасността от депресия с 15%.

Учените от Харвардския университет в САЩ сравнили количеството изпито кафе и опасността от депресия сред близо 51 000 жени в 10-годишен период.

Проучването е откритие е публикувано в изданието Journal of American  Medicine Association, съобщи агенция БГНЕС. Мъжете не били включени в това наблюдение, но други проучвания откриха подобен ефект и при силния пол.

Изследователите смятат, че кофеинът работи като антидепресантите, като спира производството на някои хормони като серотонин. Те твърдят също така, че кофеинът подобрява усещането ни за щастие и ни дава повече енергия в дългосрочен план.

Освен това учените попитали жените колко чай пият и колко парчета шоколад ядат всеки ден, колко алкохол консумират и дали спортуват. Те установили, че кафето има най-силното влияние за намаляване на депресията.

Резултатите ни подкрепят възможния предпазен ефект на кофеина, набавян главно от консумацията на кафе, срещу опасността от депресия. Необходими са още изследвания, за да потвърдим откритието и да установим дали обичайното консумиране на кафе, съдържащо кофеин, може да допринесе за превенцията и лечението на депресия, съобщи д-р Майкъл Лукас от Харвардския университет.

Zdraven.bg поздравява всички почитатели на кофеиновата напитка със специална колекция от видео клипове и песни за кафе:

Снимка: Джузепе Маскиа