Кафето снижава наполовина риска от рак на черния дроб

кафе

Пиенето на кафе намалява риска от рак на черния дроб, отново доказаха учените.

Консумацията на кафе може да намали наполовина риска от развитие на рак на черния дроб, установиха учени от университета Queen’s в Белфаст, Северна Ирландия.

Резултатите от проучването са представени на конференция на Националния изследователски онкологичен институт на Великобритания, който се провел в Гласгоу в началото на ноември 2019 г.

Кафето е сред най-консумираните напитки в света. Предишни изследвания са показали много на брой здравни ползи от пиенето на кафе, коит оосновно се дължат на високите нива на антиоксиданти в него.

Настоящото проучване е проведено във Великобритания в рамките на 7 години и половина и обхванало 471,779 участници с данни в Биобанката на Великобритания. Повече от 75% от тях редовно консумират ободряващата напитка. Това е едно от най-големите изследвания в света на хора на средна възраст.

По време на наблюдението у над 3500 доброволци са открити злокачествени тумори. В 88 случая се оказало хепатоцелуларен карцином (hepatocellular carcinoma, съкратено HCC) – най-често срещаният първичен рак на черния дроб.

Резултатите от изследването показват, че при любителите на кафето, мляно или разтворимо, има 50% по-нисък риск от развитие на този тип онкологично заболяване в сравнение с останалите пациенти.

Според учените, доброволците, употребяващи напитката, по-често от други пушат, пият алкохол, имат висок холестерол, но това не увеличава шансовете им да се разболеят от рак. Вместо това при тази група не е наблюдавано предразположение към заболявания като диабет, цироза на черния дроб, камъни в жлъчката и стомашни язви.

„Пиенето на кафе обаче не предпазва от рак на черния дроб толкова, колкото отказа от тютюнопушене, намаляването на консумацията на алкохол или отслабването“, казва Ким Ту Тран, един от авторите на проучването, цитиран от агенция БГНЕС.

Резултатите от настоящето проучване със заключението, че пиенето на кафе намалява риска от хепатоцелуларен карцином, са публикувани в специализираното издание British Journal of Cancer на 7 ноември 2019 г.

Предишни изследвания също са показали изводите, че кафето намалява риска от рак на черния дроб. Пободни резултатите вече са публикували китайски учени през 2011 г., италиански учени през 2013 г. и британски учени през 2017 г.

Zdraven.bg поздравява всички почитатели на кофеиновата напитка със специална селекция от видео клипове и песни за кафе:

Снимка на кафе: Бруно Глеч