Кафето спомага работата в екип

еспресо

Учените установиха, че пиенето на кафе влияе положително на работата в екип.

Учени от университета на Охайо и Калифорнийския университет в Дейвис установиха, че употребата на кофеин увеличава концентрацията и работоспособността на хората, които работят в екип, съобщи агенция БТА.

Изследването обхванало 72-ма студенти, които не знаели за целите на експериментите и смятали, че им предстои да дегустират нова марка кафе и да изберат заедно тема за групова дискусия. Изискванията за подбора на участниците включвали умерена консумация на кафе – до 4 чашки дневно, и липса на алергии. Доброволците били разделени на две групи.

Участниците в първата група получили напитки, съдържащи по 270 милиграма кофеин, преди обсъждането на темите, а участниците във втората (контролна) група – след обсъждането им. След като участниците консумирали кафе преди или след обсъждането, им било предложено да помислят над конкретна тема и да дадат препоръките си за включването й в списък с теми за групова дискусия.

На доброволците било предложено също да преценят нивото на проявения от тях самите и от другите участници интерес към обсъждането.

Оказало се, че употребата на кафе преди изпълнението на задачите подобрило 1,4 пъти оценката за работоспособността на екипа в сравнение с контролната група. Участниците в първата група освен това уверили, че се увеличила концентрацията им.

Друг експеримент с участието на 62-ма студенти, които консумирали кафе или безкофеиново кафе, показал аналогични резултати.

Резултатите от изследването са публикувани в специализираното издание Journal of Psychopharmacology, както и като съобщение за медиите в уебсайта на Университета на Охайо, където е проведено актуалното проучване.

Поздравяваме всички почитатели на кофеиновата напитка със специална колекция от видео клипове и песни за кафе:

Снимка на чаша еспресо: Джеф Меснил