Кафето стимулира основно в съзнанието


кафе

Стимулиращият ефект при пиенето на кафе може би съществува единствено в човешкото съзнание, твърдят учените.

Кафето стимулира основно в съзнанието. Това показва експеримент, извършен от изследователи на Университета в Източен Лондон, Великобритания.

Учените поканили 88 доброволци на възраст от 18 до 47 години, които са непоправими кафеджии и изпиват минимум по две чаши кафе дневно. На част от тях им предложил кафе с кофеин, но им казали, че е без кофеин. На другата част обратното – дали им безкофеиново кафе, но им казали, че е с кофеин.

След консумацията доброволците участвали в серия от тестове за оценка на умствената дейност, реакциите и настроенията.

Тези, които изпили истинско кафе, демонстрирали подобрени показатели на теста, в който трябвало да се определи с какъв цвят е написана дадена дума. Например, показали им надпис с думата “син”, която обаче била изписана със зелен цвят. Тази група обаче не демонстрирала по-бързи реакции.

В същото време онези, които са мислели, че пият истинско кафе, но всъщност било безкофеиново, демонстрирали по-добри показатели както в теста за цвета, така и за бързина на реакцията.

Резултатите от изследванията показват, че влиянието на кафето до голяма степен може да е обусловено от нашите очаквания, коментира Дениъл Милър, автор на статия за експеримент в сп. Appetite, цитиран от агенция БГНЕС.

Снимка: dabobabo

Zdraven.bg поздравява всички почитатели на кофеиновата напитка със специална селекция от видео клипове и песни за кафе: