Пиенето на кафе е полезно за зрението, твърдят учените.
Химикал в кафето предотвратява влошаването на зрението и евентуална слепота заради дегенерация на ретината, дължаща се на глаукома, остаряване или диабет.
Съдържанието на 7-9% хлорогенна киселина, която е силен антиоксидант, предотвратява дегенерацията на ретината. Това установиха американски учени, цитирани от в-к Daily Mail.
Учените от Корнелския университет направиха откритието, изследвайки антиоксидантните свойства на кафето.
Чаша кафе съдържа 1% кафеин, но от седем до девет процента хлорогенна киселина, която е силен антиоксидант. При лабораторно изследване с мишки тя предотвратява дегенерацията на ретината.
Ретината е тънък слой от вътрешната задна страна на окото с милиони светочувствителни клетки и други нервни клетки, които получават и организират зрителната информация. Тя е и една от най-активните метаболитно тъкани, изискваща много кислород. Това я прави податлива на оксидативен стрес, каза ръководителят на изследването проф. Чанг Лий, цитиран от агенция БТА.
Липсата на кислород и производството на свободни радикали води до увреждане на тъканта и загуба на зрение. Изследването е важно за изучаването на функционалните храни, т.е. за естествени храни, които са полезни за здравето. Кафето е най-популярната напитка в света и ние разбираме какви ползи носи, пояснява специалистът.
От предишни изследвания е известно, че кафето намалява опасността от болестта на Паркинсон, рак на простатата, диабет, Алцхаймер и влошаване на когнитивните умения заради напреднала възраст.
Zdraven.bg поздравява всички почитатели на кофеиновата напитка със специална селекция от видео клипове и песни за кафе:
Снимка: chichacha