Кафе за здрави артерии

кафе

Пиенето на кафе носи здрави артерии, твърдят експерти.

Умерената ежедневна консумация на кафе допринася да се съхрани еластичността на артериите в напреднала възраст, предаде агенция ИТАР-ТАСС като цитира в-к Dayly Telegraph.

До този извод са стигнали гръцки учени след изследване, обхванало хора на възраст над 65 години на остров Икария в Егейско море.

Резултатите от изследването бяха представени на конгрес на Европейското общество по кардиология в Стокхолм, предаде агенция БТА.

Една-две чашки кафе съхраняват еластичността на кръвоносните съдове дори у хората с високо кръвно налягане. Същевременно няма данни, че изпиването на 3-5 чашки кафе дневно допринася за подобряване на състоянието на кръвоносните съдове и за разширяването им.

Изследователите смятат, че по-голямото количество кофеин може да понижи ефекта, получен вследствие на ограниченото му присъствие в организма.

Експерти са на мнение, че резултатите от изследването на гръцките учени потвърждават изводите на техни колеги от други страни по света. Според тях умерената консумация на тонизиращата напитка не е опасна за здравето и има благотворен ефект, пише actualno.com.

Zdraven.bg поздравява всички със специална селекция от видеоклипове и песни за кафе:

Снимка: Карлос Сийеро

loading...