Кафе за здраво сърце

Пиенето на кафе носи здраво сърце, твърдят експерти.

Чаша силно кафе наистина може да зарежда сърцето с енергия, твърдят американски учени, цитирани от британския вестник Dayly Telegraph.

Според изследователите кофеинът в кафето защитава сърцето, тъй като любителите на кафе по-рядко страдат от аритмия или проблеми с пулса в сравнение с хората, които не пият кафе.

Изследване установява, че кафето във всякакъв вид и дози, освен прекомерните, защитават тялото и сърцето от болести и заболявания. Хората, които пият от една до три чаши кафе дневно, имат по-малък със 7 % риск от болести в сравнение с въздържателите. Тези, които пият по четири чаши кафе, пък са с 18 % по-малък риск от хоспитализации заради дисбаланс на сърдечния ритъм.

В изследването на лабораториите Kaiser Permanente в Калифорния, САЩ, са участвали 130 054 мъже и жени от 18 до 90 години. Резултатите са обявени на 50-тата годишна конференция на Американската сърдечна асоциация в Сан Фанциско.

Въпреки че изследването не установява директна връзка между сърдечното здраве и кафето, то предполага, че черната течност не вреди. Учени от Испания пък са изчислили, че три чаши кафе дневно намаляват рискa от сърдечни болести при жените с една четвъртък, припомня actualno.com.

Снимка: sxc.hu

Zdraven.bg ви съветва все пак да не прекалявате с количествата изпито кафе и ви поздравва с песента на Supersister Coffee: