Кафе за отслабване

кафе на зърна

Кафето помага за отслабване.

Кафето може да се окаже много важно в борбата със затлъстяването, защото съдържащият се в него кофеин помага за изгаряне на калориите.

Кофеин също така увеличава освобождаването на хормона окситоцин. Този хормон регулира апетита и метаболизма и улеснява борбата с килограмите.

Китайски учени направиха експерименти с мишки и установиха, че кофеинът потиска апетита им и ги стимулира да са по-активни и да тичат повече. Използваните дози обаче са много високи – 60 мг/кг (равни на от 24 до 36 чаши кафе за човек).

Кофеинът блокира аденозиновите рецептори в хипоталамуса. Това е централният регулатор на енергийния баланс при бозайниците. При мишките това води до освобождаване на окситоцин, който намалява затлъстяването.

Учените от университета в Хуачжун, Китай, се надяват откритието им да послужи за създаване на хапче за отслабване на базата на кофеин, съобщава бритаския вестни Daily Mail, цитиран от агенция БТА.

Отдавна е известно, че кофеинът помага за отслабването. Механизмът, с който той действа обаче беше непознат.

Смята се, че кофеинът увеличава дневния разход на енергия с 5 процента.

Проучвания на американски учени от университет в Джорджия, САЩ, установиха през 2014 г., че съставката хлорогенна киселина в кафето предпазва от затлъстване.

Zdraven.bg поздравява всички почитатели на кофеиновата напитка със специална селекция от видео клипове и песни за кафе:

Снимка: Хенер Целер