Кафе намалява риска от розацея при жените

кафе

Честата консумация на кафе намалява риска от развитието на розацея на лицето на жената.

Редовното пиене на кафе намалява риска от развитието на розацея – хронично възпаление на кожата на лицето, придружено със зачервявания и разширяване на кръвоносните съдове.

До този извод стигнаха учени от университета Браун, Роуд Айланд, САЩ.

В рамките на дългосрочно изследване специалистите са се опитали да опровергаят мнението, че кафето съдейства за развитието на розацея. Учените са анализирали здравните показатели на над 82 хиляди жени в периода 1991 – 2005 г. Изследването е събирало данни за консумацията на кафе на всеки 4 години и е документирало 4945 случая на розация през този период.

Анализът установил, че жените, които пият 4 или повече чашки кафе на ден имат 23% по-нисък риск да развият кожното заболяване в сравнение с тези, които консумирали кафе по-малко от чашка веднъж в месеца.

Безкофеиновото кафе обаче не е свързано с намаляването на риска от розацея.

Резултатите от изследването са публикувани в специализираното издание JAMA Dermatology на 17 октомври 2018 г.

Розацея e хронично възпаление на кожата на лицето. Наблюдава се зачервяване на кожата, появяване на разширени кожни съдове съпровождащи с червеникави пъпки.

Причините за това заболяване могат да бъдат смущения на функциите на стомашно-чревния тракт (гастрит, колит), повишена или намалена секреция на жлъчния мехур и др. Розацеята се наблюдава и в двата пола, но най-често при жените след 30-35 годишна възраст, пише Wikipedia.

Заболяването е съпроводено с усещане на парене, прилив на топлина към кожата на лицето, чувство на стягане и напрежение.

Не е известно да има перманентно лечение за розацея.

Снимка на кафе: Кристоф