Кафето подобрява храносмилането

кафе

Консумацията на кафе подобрява действието на храносмилателната система.

Преглед на близо двеста научни публикации показва, че умерената консумация на кафе – три до пет чаши дневно – не вреди на храносмилателната система, а по-скоро намалява риска от камъни в жлъчката, панкреатит и някои чернодробни заболявания.

Резултатите са публикувани в списание „Nutrients“ на 17 януари 2022 г.

По пътя си през стомашно-чревния тракт кафето оказва три основни ефекта: върху стомашната, жлъчната и панкреатичната секреция, необходими за храносмилането, върху чревната микрофлора и върху перисталтиката – свиване на стените на дебелото черво, процес, необходим за преминаването на храната през храносмилателния тракт.

Кохортният анализ на 194 проучвания показва, че кафето, когато се консумира в умерени количества, стимулира храносмилателния процес и подпомага преминаването през дебелото черво, увеличава броя на “добрите бактерии” в червата, намалява риска от образуване на камъни в жлъчката и има защитен ефект върху черния дроб, включително срещу злокачествени заболявания като хепатоцелуларен карцином, един от най-често срещаните видове рак на черния дроб.

„Противно на някои предположения, консумацията на кафе като цяло не е свързана с чревни или храносмилателни проблеми“, казва д-р Астрид Нелиг, почетен директор на изследователския отдел във Френския национален институт за здравеопазване и медицински изследвания (INSERM), автор на прегледа, цитиран от агенция БГНЕС. „В някои случаи кафето помага при общи храносмилателни оплаквания. Нови данни сочат също, че консумацията на кафе допринася за увеличаване на нивата на положителните чревни бактериални групи, като например бифидобактериите.“

Резултатите показват, че кафето стимулира производството на храносмилателния хормон гастрин и стомашната солна киселина. И двете вещества спомагат за разграждането на храната в стомаха. Напитката също така подобрява секрецията на холецистокинин – хормон, способстващ работата на жлъчката и също участващ в храносмилането.

Прегледаните данни показват, че кафето стимулира моториката на дебелото черво с 60% по-добре от водата и с 23% по-добре от безкофеиновите заместители на кафето. Авторът смята, че с това е свързана и способността на кафето да облекчава хроничния запек.

„Въпреки че ще са необходими още данни, за да се разбере въздействието на кафето върху храносмилателния тракт, това е много окуражаващо начало“, отбелязва Нелиг.

Повечето опасения за отрицателното въздействие на кафето върху храносмилателната система не са се потвърдили. По-специално ученият отхвърля схващането, че честата консумация на кафе причинява гастро-езофагеален рефлукс. Според него това е по-скоро комбиниран или адитивен ефект на рискови фактори като затлъстяване и неправилно хранене.

При преминаването си през стомашно-чревния тракт кафето има следните три основни въздействия, посочват обобощените резултати:

1. Кафето се свързва със стомашни, жлъчни и панкреасни секрети, всички необходими за храносмилането на храната. Установено е, че кафето стимулира производството на храносмилателния хормон гастрин и солна киселина, присъстваща в стомашния сок – и двете вещества помагат за разграждането на храната в стомаха. Кафето също така стимулира секрецията на холецистокинин, хормон, който увеличава производството на жлъчка, което също включва лошо храносмилане.

2. Изглежда, че кафето е свързано с промени в състава на чревната микробиота. В прегледаните проучвания е установено, че консумацията на кафе предизвиква промени в състава на чревната микробиота, главно на популационно ниво на Bifidobacteria – повсеместен обитател на стомашно-чревния тракт.

3. Кафето се свързва с подвижността на дебелото черво – процесът, чрез който храната минава през храносмилателния тракт. Прегледаните данни предполагат, че кафето може да стимулира подвижността на дебелото черво толкова, колкото зърнените храни, 23% повече от кафе без кофеин или 60% повече от чаша вода и може да бъде свързано с намален риск от хроничен запек.

Снимка на чаши с кафе: AmericanAez220 / Pixabay