Кафе помага при рак на простатата

Чаша кафе дневно намалява риска от рак на простатата, смятат учени.

Ежедневната консумация на чаша кафе има благотворен ефект за пациентите, страдащи от рак на простатата, сочат резултатите от американско изследване, цитирани от агенциите ЮПИ и БТА.

Джанет Станфорд от онкологичния център “Фред Хътчинсън” в Сиатъл и колегите ѝ изследвали данни за 630 пациенти, болни от рак на простатата. 61% от тях изпивали най-малко една чашка кафе дневно.

Учените искали да установят дали консумацията на кафе води до поява на рецидиви на болестта, или влошаване на здравословното състояние на пациентите.

За мъжете, които изпиват най-малко една чашка кафе дневно, рискът от рецидив на болестта или от развитието й е с над 50% по-малък, заяви Станфорд. Кафето съдържа химикали, които могат да повлияят върху рака на простатата, но за по-категорични заключения са нужни допълнителни проучвания, продължава още специалистът.

Изследването е извършено по поръчка на националните здравни институти на САЩ.

Резултатите са публикувани в специализираното издание Cancer Causes And Control.

Предишни изследвания са доказвали, че някои храни също влияят върху рак на простатата.

Според учени от университета в Тексас, САЩ, ежедневната консумация на приблизително 60 гр орехи предпазват от коварното заболяване.

Британски учени пък доказаха, че редовната консумация на моркови също намалява риска от развитие на рак на простатата. Морковите са богати на витамин А, който пречи на раковите клетки да заразяват околните здравни тъкани, обясни проф. Норман Мейтланд от Университета в Йорк, ръководител на изследователския екип.

Zdraven.bg поздравява всички почитатели на кофеиновата напитка със специална селекция от видео клипове и песни за кафе:

Снимка: pawilon75