Кафе помага срещу Алцхаймер

Редовното приемане на кофеин от кафе забавя отслабването на умствените способности с възрастта и намалява риска от Алцхаймер и деменция.

Редовната консумация на кафе, дори ако то е в умерени количества, може да предпази от поява на болестта на Алцхаймер, сочат резултатите от изследване, цитирани от френското списание Sciences et Avenir.

Учени под ръководството на Давид Блум от Френския национален институт за здравеопазване и медицински изследвания установили в експерименти с мишки, че кофеинът може да има защитен ефект срещу някои мозъчни заболявания, включително срещу болестта на Алцхаймер.

Наблюдаваното при тази болест намаляване на умствените способности се дължи на натрупване на анормални тау-протеини в мозъчни клетки, които са в процес на дегенериране.

Известно е, че редовното приемане на кофеин забавя отслабването на умствените способности с възрастта и намалява риска от деменция, припомня агенция БТА. Ефектът от кофеина върху заболявания, свързани с тау-протеина, обаче не бе изяснен.

В изследвания с мишки учените констатирали, че редовното приемане на кофеин – 0,3 грама на 1 литър вода, предотвратява загубата на паметта и някои модификации на тау-протеина.

В рамките на изследването млади трансгенни мишки, които с възрастта прогресивно развили невродегенеративно заболяване, свързано с тау, в разстояние на 10 месеца приемали кофеин перорално.

Гризачите, които приемаха кофеин, развиха по-малко значимо заболяване, що се отнася до загубата на паметта и модификациите на протеина тау, отбелязаха учените.

Резултатите от изследването са публикувани в изданието Neurobiology of Aging.

Zdraven.bg поздравява всички почитатели на кофеиновата напитка със специална селекция от видео клипове и песни за кафе:

Снимка: jkoldas