Кафе предпазва от деменция

кафе

Пиенето на кафе предпазва от деменция.

Повече от 55 милиона души по света живеят с деменция. Най-често срещаният тип деменция е болестта на Алцхаймер, която представлява 50-75% от случаите на деменция.

При застаряващото население се очаква случаите на Алцхаймер в световен мащаб да се увеличат. Заболяването е хронично невродегенеративно и причинява сложни мозъчни промени, които могат да доведат до загуба на паметта и спад в когнитивните функции.

Ново проучване в Австралия разкрива доказателства, че има връзка между количеството кафе, което хората пият, и скоростта на когнитивен спад. Изследването е публикувано в специализираното издание Frontiers in Aging Neuroscience на 19 ноември 2021 г.

Д-р Саманта Гардънър, водещ автор в изследването, казва, че ако допълнителни изследвания потвърдят тази връзка, „приемът на кафе може един ден да бъде препоръчан като фактор за начина на живот, насочен към превенцията на Алцхаймер“, пише агенця БГНЕС.

Изследователският екип е базиран в университета Edith Cowan в Пърт, Западна Австралия. Учените са използвали данни от 227 възрастни на 60 или повече години. На 18-месечни интервали и са извършвани оценки в шест когнитивни области: памет за епизодично припомняне, памет за разпознаване, изпълнителна функция, език, внимание и скорост на обработка на данни.

Анализът на данните от хората показва, че обичайното пиене на кафе е положително свързано с когнитивните области на изпълнителната функция, вниманието и паметта. Пиенето на по-големи количества кафе е свързано с по-бавен когнитивен спад в тези области в хода на проучването.

Резултатите сочат, че увеличаването на приема на кафе от 1 до 2 чаши на ден може потенциално да намали когнитивния спад с до 8% след 18 месеца. Изследователите, обаче, отбелязват, че са изследвани едва 227 души, и за да има по-сериозни заключения, трябва да бъдат направени по-задълбочени проучвания.

Снимка на чаша за кафе със зърна кафе: Couleur, Pixabay