Кафе срещу деменция

кафе

Кафе помага срещу деменция, твърдят експерти.

Три чаши кафе на ден в значителна степен намаляват риска от развитие на старческа деменция, гласят изводите от съвместно изследване на учени от Кралския институт в Стокхолм и университета в Купоио, Финландия.

В изследването, продължило цели 20 години, са взели участие 1409 финландци, които са били на възраст 50 г., когато проучването е започвало.

При тези от тях, изпивали по 3 чаши кафе дневно, учените са констатирали 65% понижаване на риска от развитие на деменция в сравнение с останалите, консумирали по-малко от 2 чаши на ден.

По някакъв начин кофеинът съхранява свойствата на нервната система, казва финландската изследователка Миа Кивипелто. Засега не знаем какви са точно механизмите, които превръщат кофеина в превентор. Това, което обаче е сигурно, е, че кафето се явява силен антиоксидант.

Други неотдавнашни изследвания пък доказаха, че засилената консумация на кафе предпазва от развитие на Паркинсонова болест и диабет.

Проучването неслучайно е проведено от финландско-шведски екип. Финландците се считат за най-големите консуматори на кафе в света, докато на второ място са шведите. По данни на Централното статистическо бюро в Швеция жителите на тази страна изпиват средно по 3,4 чаши на ден. Две трети от това количество шведите консумират у дома си, а останалото – на работното си място или в кафенетата, пише агенция БГНЕС.

Zdraven.bg поздравява всички със специална селекция от видеоклипове и песни за кафе:

Снимка: Боб Найт