Кафе срещу диабет тип 2

кафе

Консумацията на кафе намалява риска срещу диабет от втори тип.

Пиенето на кафе намалява риска от диабет тип 2 отново доказаха учените.

За целите си специалисти от университета на Сау Паулу в Бразилия са анализирали данните от изследване на здравето и хранителните навици на близо 70 000 жени от Франция.

Участничките на възраст между 41 и 72 години били наблюдавани в продължение на 11 години.

Авторите на настоящето проучване са установили, че като цяло консумацията на най-малко три чаши кафе дневно е свързана с 27 процента по-малък риск от диабет.

В хода на изследването специалистите са се натъкнали на интересна зависимост. Оказало се, че рискът от заболяването е с 33% по-малък за жените, които пият ободрителната напитка по обедно време.

Проучването е публикувано в сп. American Journal of Clinical Nutrition, пише actualno.com.

Бразилските специалисти отбелязват, че има над 10 изследвания, посветени на връзката между пиенето на кафе и понижения риск от диабет тип 2, но досега времето не е разглеждано като фактор.

Изследователите допълват, че благоприятен ефект оказва както обикновеното, така и безкофеиновото кафе, независимо дали е консумирано със или без захар.

Zdraven.bg препоръчва кафето да се пие чисто, без захар, сметана или изкуствен подсладител, а като подсладител може да се добавя мед или да се разреди с мляко.

Zdraven.bg поздравява всички почитатели на кофеиновата напитка със специална селекция от видео клипове и песни за кафе:

Снимка: Мигел Угалде