Кафе срещу затлъстяване

Кафе предпазва от затлъстяване, твърдят експерти.

Пиенето на кафе помага за предотвратяване на затлъстяване, установиха американски учени, цитирани от британския в-к Daily Mail и агенция БГНЕС.

Ново проучване откри химическа съставка в любимото на много кафе, която помага за предпазване от вредните последици от затлъстяването.

Хлорогенната киселина (CGA) значително намалявала инсулиновата резистентност и натрупването на мазнини в черня дроб на мишки, които били подложени на диета с висок процент мазнини.

По време на 15-те седмици на изследването учените от университета в Джорджия им инжектирали CGA разтвор два пъти на седмица. Те установили, че веществото е ефективно не само за предпазване от напълняване, но също помага за поддържането на нормални нива на кръвна захар и здрав черен дроб.

Предишни изследвания показаха, че консумацията на кафе намалява риска от хронични заболявания като диабет от втори тип и сърдечно-съдови болести. Нашето изследване разширява тези проучвания, разглеждайки ползите от това конкретно вещество, което се среща в изобилие в кафето, както и в плодове и зеленчуци като ябълки, круши, домати и боровинки, казва ръководителят на изследването д-р Юнцзе Ма.

Учените обаче предупреждават, че само хлорогенната киселина не може да излекува затлъстяване, ако вече е достигнато. Спазването на здравословна диета и редовните упражнения са най-добрите методи за намаляване на рисковете от затлъстяване.

Zdraven.bg поздравява всички почитатели на кофеиновата напитка със специална селекция от видео клипове и песни за кафе:

Снимка: Katherine Lim