Кафе срещу Паркинсон и Алцхаймер

кафе

Пиенето на кафе намалява риска от Паркинсон и Алцхаймер.

В процеса на изпичане кафето изработва веществата фенилиндани, които пречат да се развият болести като Алцхаймер и Паркинсон. Това установи канадска група учени от Изследователския институт за мозъка Крембил към Медицинския университет на Торонто.

Консумацията на кафе изглежда има определена връзка с намаления риск от развитие на болестта на Алцхаймер и болестта на Паркинсон, казва д-р Доналд Уейвър, съпредседател на Института на мозъка Крембил. Но ние искахме да разберем защо това е така и кои са съединения, които помагат, и как те могат да повлияят на свързаните с възрастта когнитивни спадове (във функцията на мозъка).

Авторите са проучили три разновидности на кафето: светло изпечено, а също така тъмно изпечено с кофеин и такова без кофеин. Оказва се, че двата последни типа пречат за възрастовото намаляване на когнитивните способности, характерно за болестта на Алцхаймер и Паркинсон.

Кофеиновата и бекофеиновата напитки от тъмно изпечени зърна имат идентични свойства в нашите първоначални експериментални тестове, казва д-р Манчини от изследователския екип. Затова ние забелязахме рано, че защитният ефект не може да се дължи на кофеина.

Това означава, че не кофеинът оказва положителния ефект, а друго съединение, изработвано при изпичането.

Тези оксиданти се наричат фенилиндани. Те пречат за образуването на така наречените амилоидни плаки, които усилват деменцията.

Тъй като печенето води до по-големи количества фенилиндани, тъмното печено кафе изглежда е по-защитно от леко изпеченото кафе.

За първи път някой разследва как фенилинданите взаимодействат с протеините, които са отговорни за болестта на Алцхаймер и Паркинсон, казва д-р Манчини. Следващата стъпка е да проучим доколко са полезни тези съединения и дали те имат способността да влязат в кръвния поток или да пресекат кръвно-мозъчната бариера.

Фактът, че това е естествено съединение вместо синтетично, също е голямо предимство, казва д-р Уивър.

Майката Природа е много по-добър химик, отколкото ние сме и Майката Природа е в състояние да направи тези съединения. Ако имате сложно съединение, по-хубаво е да го отглеждате в растение, да събирате реколтата растения, да ги смилате и да го извлечете, отколкото да се опитате да го направите изкуствено, допълва той.

Но признава, че са необходими много повече изследвания, преди да се превърнат в потенциални терапевтични възможности.

Това, което направихме с това изследване, е да вземем епидемиологичните доказателства и да се опитаме да го прецизираме и да покажем, че наистина има компоненти в кафето, които са полезни за предотвратяване на когнитивния спад. Предлагаме ли кафето да е лек? Абсолютно не, категоричен е той.

Резултатите от проучването са публикувани в специализираното издание Frotiers in Neuroscience на 12 октомври 2018 г.

Zdraven.bg поздравява всички почитатели на кофеиновата напитка със специална селекция от видео клипове и песни за кафе:

Снимка на кафе: skeeze