Кафе срещу първичен чернодробен рак

кафе
кафе

Кафето предпазва от първичен чернодробен рак.

Учени от университета в Саутхемптън, Англия, анализираха данни от 26 изследвания, в които са участвали над 2,25 милиона души и стигнаха до извода, че кафето намалява риска от рак на черния дроб.

Изследователите установили, че употребата на по-голямо количество кафе намалява вероятността от развитие на хепатоцелуларен карцином (hepatocellular carcinoma – HCC).

HCC e шестото по честота злокачествено заболяване в световен мащаб, но третото по смъртност след карцинома на белия дроб и на стомаха. Това е и най-разпространената форма на първичен рак на черния дроб, пише онлайн изданието Medical Xpress, цитирано от агенция БГНЕС.

Анализът показал, че една чаша кафе с кофеин дневно намалява риска от развитие на този карцином с 20%, а две чаши дневно – с 50%.

Кафето без кофеин също защитава от рак на черния дроб, но ефектът е по-слабо изразен. Според експертите връзката е с антиоксидантните, противовъзпалителни, противоракови и други полезни свойства на молекулите, съдържащи се в кафето.

Наскоро невробиолози от Харвард откриха, че кафето намалява усещането за болка при хронично недоспиващи си хора, посочва Med Daily. Хроничното безсъние увеличава чувствителността към болка, и кафето от своя страна блокира по-високата чувствителност. На хората, които имат нормален сън кафето не помага срещу болката.

Предишни изследвания на учени от Института за фармакологични изследвания Марио Негри в Милано, Италия, през 2013 г., на учени от Националния онкологичен институт на САЩ през 2014 г. и на учени от Факултета по епидемиология на Сингапурския национален университет показват аналогични резултати, че консумацията на кафе намалява риска от рак на черния дроб.

Zdraven.bg поздравява всички почитатели на кофеиновата напитка със специална селекция от видео клипове и песни за кафе:

Снимка: Рафаел Салданя