Кафе срещу рак на простатата

Пиенето на кафе може да намали опасността от развиване на най-сериозната форма на рак на простатата, показва научно проучване.

Изследване на близо 50 000 мъже показало, че тези от тях, които пият най-много кафе, е с 60% по-малко вероятно да развият най-агресивната форма на заболяването от тези, които никога не са пили кафе.

Изследователите от Университета Харвард, САЩ,  предупредиха, че е много рано да се препоръчва на мъжете, страдащи от заболяването, да пият кафе, но проучването показало сериозно намаляване на случаите на най-смъртоносните тумори, при хората, пиещи най-много кафе.

Кафето оказва влияние върху инсулиновия и глюкозния метаболизъм, както и върху нивата на половите хормони, всички от които играят роля при рака на простатата, обясни д-р Катрин Уилсън, която представи изследването на конференция в Хюстън за предотвратяване рака.

Възможно е да има връзка между кафето и рака на простатата, допълни Уилсън. Ефектът е еднакъв както при обикновеното, така и при безкофеиновото кафе.

Предишни изследвания показаха, че чаят може да предпази от рак на простатата, но това е първото проучване, според което кафето има същият ефект. Друго изследване, представено на конференцията, показва, че 15-минутните упражнения намаляват с около 35% опасността от смърт при хора, страдащи от рак на простатата, допълва агенция БГНЕС.

Снимка: sxc.hu