Кафе срещу хепатит C

кафе

Кафе помага срещу хепатит C, твърдят учените.

Изпиването на няколко чашки кафе дневно забавя развитието на чернодробни заболявания, разкрива американско изследване.

Най-малко три чашки кафе на ден намаляват с 53% риска от влошаване при хроничен хепатит C или други заболявания на черния дроб в напреднал стадий в сравнение с пациентите, които не пият топлата напитка, уточнява 24chasa.bg.

Екипът на Нийл Фрийдман от Американския национален институт за борба с рака проследил 766 души, които имали хепатит C и не се влияели от лечения с антивирусни лекарства.

Специалистите разпитали пациентите дали пият кафе и в какви количества и след това на всеки три месеца в продължение на почти четири години им правели биопсии, за да следят хода на болестта.

Болестта напредвала обратно пропорционално на пиенето на кафе. Учените не уточняват дали пациентите са го пиели чисто или с мляко.

Авторите на изследването предлагат две хипотези за наблюдавания ефект на кафето. То вероятно намалява риска от диабет тип 2, често свързван с чернодробни заболявания, или от възпаление, което е вероятна причина за фиброза и чернодробна цироза.

Заб.: Zdraven.bg не препоръчва консумирането на кафе със захар, сметана или други подсладители, както и прекомерната употреба на напитката в огромни количества дневно, и поздравява всички със специална селекция от видеоклипове и песни за кафе:

Снимка: Матю Боудън