Кафе срещу чернодробни заболявания

кафе

Три или повече чаши кафе дневно намаляват риска от чернодробни заболявания.

Изпиването на 3 или повече чашки кафе дневно пази от сериозни чернодробни заболявания, сочат резултатите от изследване.

26-годишното изследване обхванало над 14 000 американци и не е открило причинно-следствена връзка.

Все пак било установено, че участниците, които изпивали 3 или повече чашки кафе дневно, са с 21% по-малка вероятност да бъдат хоспитализирани заради чернодробни болести, предава БТА.

Любителите на кафето са с по-малък риск от чернодробни болести, заяви ръководителката на изследването д-р Мариана Ласо от университета Джонс Хопкинс в Балтимор, цитиран от агенция БТА. Ниските и умерени нива на кафето изглежда не са вредни за черния дроб.

Участниците попълнили въпросници за хранителния си режим, които включвали въпроси за консумацията на кафе и за здравословното им състояние за 26-годишен период.

Връзката между консумацията на кафе и по-доброто здраве на черния дроб била установена дори след като учените взели предвид редица фактори, като раса, доходи, други здравословни проблеми.

Наблюдението, че консумацията на кафе е полезна за черния дроб, не е ново, заяви експертът по чернодробните болести д-р Дейвид Бърнстийн от медицинския институт Файнстийн в Манхасет, Ню Йорк. Широкомащабни изследвания, обхванали общо над 430 000 участници, заключиха, че консумацията на кафе значително намалява риска от цироза. Резултатите от настоящото изследване потвърждават данните, че кафето е свързано с по-малък риск от развитие на чернодробно заболяване в напреднал стадий.

Резултатите от изследването бяха представени на годишната конференция на Американското дружество по хранене в Бостън, която се проведе на 10 юни 2018 г., и оповестени от агенция UPI.

Zdraven.bg поздравява всички почитатели на кофеиновата напитка със специална селекция от видео клипове и песни за кафе:

Снимка на кафе: pixabay