Кафе със студена вода пуска повече кофеин

студено кафе

При многочасовия метод за приготвяне на кафе със студена вода се отделя повече кофеин.

Приготвянето на кафе по студения метод води до повишаване на концентрацията на кофеин в напитката. До този извод стигнала химици от университета Томас Джеферсън в САЩ.

Трудът им е публикуван в статия на специализираната секция Scientific Reports на изданието Nature, съобщава агенция БГНЕС.

Учените са изследвали четири вида кафе – сравняват напитките, получени по традиционния начин – с гореща вода и по студения способ, при който приготвянето трае от 10 часа до денонощие при вода със стайна температура. При изследването се използвани зърна със средно и по-голямо препичане смлени както по-едро, така и средно.

Като сравнили химическия анализ на получената напитка, те стигнали до извода, че при хладно приготвяне на кафе, например препечено и средно смляно, се отделят 1000 милиграма кофеин от литър напитка.

При приготвянето с вряла вода се извличат не повече от 800 милиграма. Когато смлените зърна се подложат на топлинно въздействие, получената течност киселее.

Освен това химиците установяват, че концентрацията на кофеин достига тези показатели вече след 6-7 часа студено приготвяне. Тогава кафето става по-малко кисело и по-сладко при консумация. Получава се силен и много ароматен концентрат, който може да се консумира при разреждане с вода едно към едно.

Zdraven.bg поздравява всички почитатели на кофеиновата напитка със специална селекция от видео клипове и песни за кафе:

Снимка: Никола