Кафе с аспирин срещу махмурлук

кафе

Кафе с аспирин помага срещу махмурлук, твърдят експерти.

Най-добро лечение на махмурлука се постига с баналното силно черно кафе, в комбинация с аспирин, твърдят американски учени.

Изследователи от университета във Филаделфия, които твърдят, че са открили истинската причина за махмурлука, посочват, че първо се метаболизира ацеталдехида, който впоследствие се трансформира в ацетат – двете съставки на алкохола.

Досега се смяташе, че ацеталдехидът предизвика болките в главата, тъй като е токсичен. Няма обаче ясни доказателства, които да демонстрират тази връзка причина–ефект, заяви ръководителят на екипа д-р Майкъл Ошински, цитиран от агенция БГНЕС.

Д-р Ошински и колегите продължили да търсят доказателства и използвали за тази цел лабораторни мишки. В края на експеримента, учените отбелязват, че ацетатът е субстанцията, отговорна за симптомите на махмурлука и за болките в главата след пиянска нощ.

По този начин беше развенчан митът, според който главоболието след прекалено пиене на алкохол се появява заради дехидратиране или заради голямата концентрация на ферменти, отговорни за вкуса, аромата и цвета.

Снимка: Jean Scheijen

Zdraven.bg поздравява всички почитатели на кофеиновата напитка със специална селекция от видео клипове и песни за кафе:

както и със специална селекция пиянски видеоклипове: